Herken jij jouw innerlijke perfectionist?

Als je mij een tijd geleden had gevraagd of ik perfectionistisch ben, had ik waarschijnlijk iets als het volgende geantwoord; “Mwaa, valt wel mee, maar ik hou er wel van als dingen goed gebeuren.” Nu zeg ik je, dit is een typisch antwoord van mijn perfectionist.

Mijn perfectionist is niet op elk vlak even aanwezig. In mijn praktijk heeft ze nieuw terrein ontdekt. Ze zorgt dat de kleuren in de nieuwsbrief exact dezelfde kleuren zijn als die op mijn website. ‘Ja, ik hou er gewoon enorm van als het echt helemaal klopt! Ik ga daar gewoon hard op, dat is toch super gaaf?!’ Ze heeft oog voor detail en andere kwaliteiten waar ik veel aan heb! En, ze heeft een niet te onderschatten samenwerking met mijn doorzetter. Delen zijn namelijk niet echt statig en vast, maar vloeibaar om het maar zo te zeggen, en onze innerlijke patronen vloeien graag samen. Als ik aan het werk ben achter de computer en het is tijd om te lunchen hoor ik innerlijk iets als; ‘Ach, ik kan wel éven….’ En voor ik het weet zit ik al kauwend achter mijn scherm.

Creatie energie is beweging. Perfectionisme en doorzetten is ook beweeglijke energie en haakt makkelijk aan.

De creatie energie van mijn werk vind ik heerlijk. Het is beweging. Flow. Voor ik het weet ben ik vertrokken. ‘Even die kleur aanpassen nog, even kijken of die andere afbeelding mooier past, even die koptekst iets groter…’ En 10 ‘evens’ later merk ik dat de lol ook een stuk minder is. ‘Shit ik stop NU.’ En pas als ik een poos gestopt ben merk ik dat ik eigenlijk in de overdrive stond. Damn, ze hebben samen het stuur overgenomen zonder dat ik het in de gaten had. Achteraf is dat ene woordje het eerste signaal dat ik het overzicht kwijt raak.

Dan zit ik niet meer aan het stuur.

In Voice Dialogue termen wordt er metaforisch gesproken over de innerlijke delen in jouw bus. Wie zit er aan het stuur, wie achterin, en wie in de kofferbak? Oftewel, welk deel in jou heeft de leiding, welke delen kijken toe, en welke delen zijn verstoten?
Als je op de voice dialogue manier -dus los van elkaar, en dus ook gescheiden van jou- je delen gaat zien en bevragen, leer je ze op een hele nieuwe manier kennen. Ze doen namelijk niet voor niets wat ze doen. Elk deel -ja echt elk deel- heeft het goed met je voor. En er is een reden dat ze voorin, of in de kofferbak ‘van de bus’ zitten.

Zelfs achter ogenschijnlijk simpele patronen schuilen verlangens en kwetsbaarheden.

Mijn innerlijke perfectionist beschermt een jonger deel in mij dat zichzelf niet goed genoeg vond. Als ze nét dat stapje extra zette in wat ze goed deed, werd ze gezien. Ongemerkt is dat het diepe, oude patroon dat soms nog leeft. De perfectionist denkt dat ze zorg draagt zodat ik gezien wordt en in verbinding blijf. Ze vergeet telkens dat ik nu 40 ben en geleerd heb dat mijn eigenwaarde en verbinding niet afhangt van perfect zijn. Ik heb mezelf lief, zoals ik ben. Ik hoef niet nóg beter te worden daarvoor. Het is ook gewoon kwetsbaar, om jezelf te laten zien met wat je te brengen hebt, en niet iedereen gaat daar op aan. Ik mag dat deel in mij daar aan blijven herinneren. Ik, vanuit het midden, van achter het stuur van de bus. Dan hoeft ze het niet van me over te nemen en mag ze ontspannen. Zo kan ik haar kwaliteiten inzetten zonder dat ze in de overdrive gaat.

Wil jij inzicht in jouw innerlijke delen?

Wil jij zien hoe ze in jou huizen en welke rol ze vervullen? Maak dan kennis met ze via innerlijk delenwerk waardoor je jouw delen -en dus jezelf- op een nieuwe, compassievolle manier leert zien. Dan kunnen jouw delen ontspannen, of eens tevoorschijn komen uit het donker. De workshops en individuele begeleiding zijn daarvoor je toegangsdeur. Wees welkom.

Kijken

De video’s zijn er voornamelijk als ondersteuning voor de teksten die in afstemming geschreven zijn. Geschreven teksten worden voorgelezen omdat het prettig kan zijn om ze op deze manier tot je te nemen. Er zullen video’s  zijn die meer toelichting geven over hetgeen geschreven is. Hierbij dien ik als brug of vertaler.